ENNEAGRAM
ONTDEK VERSCHILLENDE KANTEN VAN JE PERSOONLIJKHEID
Het enneagram is een eeuwenoud model om jezelf en anderen beter te begrijpen. Het beschrijft negen persoonlijkheidstypen en hun onderlinge interacties. Elk persoonlijkheidstype kent unieke drijfveren, valkuilen en mogelijkheden voor groei. Het enneagram daagt jou uit om zonder oordeel naar jezelf te kijken en te ontdekken hoe jij kunt groeien. Het model helpt je niet alleen jouw sterke kanten te versterken, maar ook belemmerende gewoontes los te laten. Kennis van het enneagram helpt je om effectiever met anderen te communiceren, samen te werken en conflicten te vermijden.
Uitgangspunten
- Negen persoonlijkheidstypen: Het enneagram beschrijft negen verschillende persoonlijkheidstypen die laten zien hoe je de wereld waarneemt, hoe je reageert en wat je motiveert. Elk type heeft zijn eigen strategie die je succes geeft en elk type brengt ook beperkingen met zich mee.
- Basis in vroege jeugd: Je persoonlijkheid wordt gevormd door de combinatie van aangeboren eigenschappen en vroegere ervaringen en heeft invloed op hoe je de wereld waarneemt en ermee omgaat.
- Een unieke mix: Je bent nooit puur één enneagramtype, maar een unieke mix van je basistype(n) en subtypen, de zogenaamde vleugels links en rechts van je basistype in het enneagram.
- Stress- en groeirichtingen: Elk enneagramtype heeft bovendien twee partners. Als je niet lekker in je vel zit, schiet je naar je stresspunt in het enneagram (met de richting van de pijlen mee). Je leeft dan de negatieve eigenschappen van dit enneagramtype uit. Als je je goed voelt, ga je naar je ontspanningspunt (tegen de stroom van de pijlbeweging in) en kan je de positieve eigenschappen van dit enneagramtype toelaten. Deze dynamiek biedt inzicht in hoe je reageert in verschillende situaties.
- Gedragspatronen en drijfveren: Het model richt zich op waarom je doet wat je doet. Het onthult naast je zichtbare gedrag ook je diepste drijfveren en automatismen. Je hebt unieke mogelijkheden om oude patronen los te laten en meer vanuit authenticiteit, compassie en vrijheid te leven.
- Hoofd, hart en handen: Je verbindt met de wereld om je heen door je denken, je voelen en je instinct. De negen persoonlijkheidstypen zijn verdeeld in een hoofdcentrum, een gevoelscentrum en een buikcentrum. Je hebt in één van de drie centra je zwaartepunt.
Methode
Het werken met het enneagram en de negen persoonlijkheidstypen vereist een gestructureerde aanpak om de inzichten effectief toe te passen.
- Identificeer je eigen enneagramtypen: Gebruik een betrouwbare enneagramtest van je coach als startpunt voor het identificeren van je meest en minst dominante enneagramtype(n).
- Reflecteer op deze persoonlijkheidstypen: Verdiep je in de beschrijvingen van deze enneagramtypen om te herkennen welke aspecten hiervan het meest resoneren. Vergroot je zelfinzicht in je persoonlijkheid door het stellen van allerlei reflectievragen.
- Onderzoek je eigen drijfveren en gedragspatronen: Observeer zonder oordeel en wees je bewust van automatische gedragingen en onderliggende motivaties. Verken hoe je primaire enneagramtype je dagelijkse beslissingen, relaties en reacties beïnvloedt. Leer hoe je onder spanning naar je stresspunt beweegt en vanuit je kracht naar je ontspanningspunt.
- Herken enneagramtypen van anderen: Gebruik het model niet alleen om jezelf beter te begrijpen, maar ook om meer begrip te krijgen voor hun gedrag en motivaties. Gebruik je kennis van het enneagram om effectiever met anderen te communiceren, samen te werken en conflicten te vermijden.
- Integreer het enneagram in je dagelijkse leven: Stel concrete doelen op basis van de lessen van je enneagramtype (bijvoorbeeld omgaan met perfectionisme, angst of impulsiviteit). Gebruik bijvoorbeeld journaling of mindfulness om te verdiepen in je enneagramtype en transformatie te stimuleren.
Reflectievragen
Hieronder tref je een aantal voorbeelden van vragen die je helpen bij het reflecteren op het enneagram.
- Ben je primair een hoofdmens, een hartmens of een buikmens?
- Wat herken je het meest in je dominante enneagram-type?
- Welke kernangst speelt een rol in je leven?
- Hoe beïnvloedt jouw enneagramtype je communicatie, je ambities, je relaties en dergelijke?
- Welke sterktes van jouw enneagramtype kun je meer inzetten?
- Hoe reageer je wanneer je richting je stresspijl beweegt?
- Wat helpt je om terug te keren naar je groeipijl?
- Welke kwaliteiten van je vleugels herken je in jezelf?
- Hoe kun je balans vinden tussen je dominante enneagramtype en je vleugels?
- Welke misverstanden over jouw enneagramtype ervaar je vaak?
Enneagram
Het enneagram is een model dat menselijke persoonlijkheden en gedragingen beschrijft aan de hand van negen verschillende enneagramtypen.
Elk type vertegenwoordigt een unieke set van kernmotivaties, drijfveren, angsten en gedragsstrategieën. Het doel van het enneagram is niet om mensen vast te zetten in een persoonlijkheidstype, maar om bewustwording te creëren en persoonlijke groei te bevorderen. Het enneagram is geen statisch model. Je zult telkens nieuwe lagen van jezelf ontdekken.
Vleugels
De vleugels verwijzen naar de twee persoonlijkheidstypen die links en rechts naast je hoofdtype liggen op het enneagram.
Deze vleugels dienen als aanvullende invloeden die de kernkenmerken van je enneagramtype verder kunnen verrijken, nuanceren of versterken. Bijvoorbeeld, een type 4 kan kenmerken overnemen van type 3 of type 5, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, omstandigheden of ontwikkelingsniveaus.
De vleugels bieden een dynamisch element aan het model en laten zien dat niemand volledig in één type past. Hoewel iemands hoofdtype relatief stabiel blijft, kunnen de vleugels zorgen voor variatie in gedrag en motivatie. De ene vleugel kan sterker aanwezig zijn dan de andere, maar sommige mensen benutten beide vleugels evenwichtig.
Stresspunt
Het stresspunt in het enneagram verwijst naar het persoonlijkheidstype waarheen je de neiging hebt te bewegen onder druk of stress.
In tijden van spanning, angst of vermoeidheid vertoon je vaak gedrag dat overeenkomt met de minder gezonde eigenschappen van dit stresspunt, zelfs als dat gedrag normaal niet typerend is voor je hoofdtype. Bijvoorbeeld, een type 1 (de perfectionist) beweegt in stress naar type 4 (de romanticus) en kan zich emotioneler, somberder of meer teruggetrokken voelen. Het gedrag dat bij het stresspunt hoort, zet je vaak onbewust en automatisch in, wat kan leiden tot een verlies van balans en effectiviteit.
Door je bewust te worden van deze neiging, kan je leren om beter om te gaan met stressvolle situaties en gezondere strategieën toe te passen. Het stresspunt is daarmee een hulpmiddel om vastgeroeste patronen te doorbreken en veerkracht te ontwikkelen.
Ontspanningspunt
Het ontspanningspunt in het enneagram verwijst naar het persoonlijkheidstype waarheen je beweegt in tijden van rust, veiligheid en balans.
Dit punt vertegenwoordigt de gezonde kwaliteiten van een ander type binnen het model, waarmee je tijdelijk gedrag en eigenschappen kan overnemen die helpen om te groeien en meer ontspannen te functioneren.
In ontspannen situaties laat je de beperkende patronen van het eigen hoofdtype meer los en toon je eigenschappen van het ontspanningspunt op een positieve manier. Bijvoorbeeld, een type 3 (de winnaar) beweegt naar type 6 (de loyalist) in ontspanning en wordt minder gericht op prestaties, maar juist meer coöperatief, verantwoordelijk en loyaal aan een team of gemeenschap.
Het ontspanningspunt laat zien hoe jij je kan openen voor kwaliteiten die jou aanvullen en verrijken. Het werkt als een groeipad dat je persoonlijke ontwikkeling ondersteunt door het hoofdtype in balans te brengen.
Centra
De drie centra in het enneagram zijn de kern van het model en verdelen de negen persoonlijkheidstypen over drie fundamentele gebieden van ervaring: het hoofd-, het hart- en het buikcentrum.
Elk centrum richt zich op een specifieke manier van waarnemen, reageren en omgaan met de wereld, en elk type heeft een unieke relatie met één van deze centra.
Hoofdcentrum (typen 5, 6 en 7)
Dit centrum richt zich op denken, logica en veiligheid. Mensen in dit centrum zijn sterk gericht op controle via kennis, planning en mentale strategieën. De kernemotie waarmee ze worstelen is angst, die ze proberen te overwinnen door zekerheid en mentale oplossingen te zoeken. De primaire gedachte is achterdocht. Zij volgen de sequentie: Denken > Voelen > Doen.
Hartcentrum (typen 2, 3 en 4)
Dit centrum draait om emoties, relaties en identiteit. Mensen in dit centrum zoeken bevestiging van hun waarde door verbinding met anderen en werken vaak vanuit empathie en gevoelens. Hun kernemotie is schaamte/verdriet, wat hen motiveert om erkenning en liefde te zoeken. De primaire gedachte is verwarring. Zij volgen de sequentie: Voelen > Doen > Denken.
Buikcentrum (typen 8, 9 en 1)
Dit centrum richt zich op instincten, actie en controle over de omgeving. Deze types reageren vanuit intuïtie en lichamelijke impulsen. De kernemotie is woede, die zich uit in assertiviteit, passiviteit of perfectionisme. De primaire gedachte is zelfverdoving. Zij volgen de sequentie: Doen > Denken > Voelen.
CHECK DE KARAKTERISTIEKEN VAN DE NEGEN ENNEAGRAMTYPEN
DENKEN
5. Waarnemer
Observeerder ◦ Denker ◦ Onderzoeker ◦ Filosoof
Typering
- “Daar wil ik eens goed over nadenken”
- Ik wil de wereld om me heen begrijpen.
- Ik verzamel kennis, observeer en ben opmerkzaam.
- Ik ben in staat om informatie te ordenen op nieuwe manieren.
- Ik plaats ratio boven gevoel.
- Ik hecht aan privacy.
Waarden
Autonomie ◦ Vrijheid
Overtuiging
Een visie geeft een organisatie richting en doel.
Zelfbeeld
Ik begrijp het en heb het door.
Primaire drijfveer
Ik wil de wereld om mij heen begrijpen.
Angst
Dat ik niet besta, dat alles leeg is.
✼
Kwaliteiten
Scherpzinnigheid ◦ Onafhankelijkheid ◦ Beschouwen ◦ Kalmte ◦ Objectief waarnemen ◦ Systematisch ◦ Nieuwsgierigheid ◦ Wijs
Valkuilen
Arrogantie ◦ Solisme ◦ Afstandelijkheid ◦ Karigheid ◦ Niet (mee)doen ◦ Eigenwijsheid ◦ Uitstelgedrag ◦ Cynisme ◦ Zwijgzaamheid
Uitdagingen
Eenvoud ◦ Sociabiliteit ◦ Inlevingsvermogen ◦ Spontaniteit ◦ Toon betrokkenheid ◦ Toon emoties ◦ Onthechting ◦ Stop met denken: doe iets
Allergieën
Domheid ◦ Massaliteit ◦ Klefheid ◦ Overdrevenheid ◦ (Hyper)emotioneel gedrag
✼
Ik groei als ik …
- me ontwikkel als een gezonde Acht.
- me steeds meer gedraag als een inspirerend leider.
- de richting aangeef.
Ik krijg stress als ik …
- te weinig tijd en ruimte voor mezelf heb.
- behoeften en wensen heb die me afhankelijk maken.
- teveel wil weten voordat ik in actie kom.
> Ik gedraag me onder stress als een ongezonde Zeven: ik zoek ontsnapping in verslaving (werk, hobby, alcohol, etc.).
✼
Hoe je met me samenwerkt
- Gebruik het gezonde verstand bij jouw besluitvorming.
- Wees duidelijk.
- Stel vragen en nodig uit zonder te pushen.
- Heb geduld.
- Geef me tijd, maar wees duidelijk over eventuele deadlines.
✼
Continuüm van niveaus
- Baanbrekende visionair
- Opmerkzame waarnemer
- Geconcentreerde innovator
- Leergierige expert
- Intense conceptualist
- Provocerende cynicus
- Geïsoleerde nihilist
- Doodsbenauwde vreemdeling
- Imploderende schrizofreen
6. Loyalist
Vragensteller ◦ Advocaat van de duivel ◦ Betwijfelaar ◦ Wachter
Typering
- “Wees voorzichtig. Kijk uit!”
- Ik ben loyaal aan mijn groep.
- Ik ben doordrongen van risico’s en zoek naar veiligheid.
- Ik heb last van twijfel en zie beren op de weg.
- Ik heb een goede intuïtie.
- Ik doe soms dingen waar ik bang voor ben om zo mijn angst te overwinnen.
Waarden
Veiligheid ◦ Openheid
Overtuiging
Organisaties moeten een gevoel van verbondenheid bieden.
Zelfbeeld
Ik doe mijn plicht en vertoon goed gedrag.
Primaire drijfveer
Ik wil zekerheid en veiligheid hebben.
Angst
Dat ik alleen ben, terwijl mijn verlangen is om ergens bij te horen, me te verbinden.
✼
Kwaliteiten
Alertheid ◦ Loyaliteit ◦ Serieusheid ◦ Verantwoordelijkheidsbesef ◦ Vragen stellen ◦ Behoedzaam ◦ Betrouwbaar ◦ Voorbereiding
Valkuilen
Achterdocht ◦ Besluiteloosheid ◦ Tobberigheid ◦ Striktheid ◦ Beren op de weg zien ◦ Twijfelen ◦ Je beperken door regels ◦ Angst
Uitdagingen
Overlaten ◦ Zelfvertrouwen ◦ Zorgeloosheid ◦ Souplesse ◦ Vertrouw op genomen besluiten ◦ Ken jezelf ◦ Moed ◦ Open je emotioneel naar anderen
Allergieën
Nalatigheid ◦ Gemakzucht ◦ Lichtzinnigheid ◦ Wispelturigheid ◦ Roekeloosheid
✼
Ik groei als ik …
- me ontwikkel als een gezonde Negen.
- communiceer in een gebalanceerde harmonieuze stijl.
- leer anderen te vertrouwen.
Ik krijg stress als ik …
- mezelf druk opleg bij mijn pogingen om met onzekerheid en onveiligheid om te gaan.
- probeer de goodwill van anderen te behouden terwijl ik wantrouwen voor hen koester.
> Ik gedraag me onder stress als een ongezonde Drie: ik overschreeuw mezelf in een verkeerde poging om me te profileren.
✼
Hoe je met me samenwerkt
- Betrek me in de oplossing en de besluitvorming.
- Toon oprecht interesse in mijn waarschuwingen.
- Vraag door naar risico’s en doemscenario’s.
- Laat me niet in de steek.
- Vraag me om advies.
- Overval me niet.
✼
Continuüm van niveaus
- Onverschokken held
- Innemende vriend
- Toegewijde werker
- Plichtsgetrouwe loyalist
- Ambivalente pessimist
- Autoritaire rebel
- Overreagerende onafhankelijke
- Paranoïde hystericus
- Masochist
7. Avonturier
Optimist ◦ Levensgenieter ◦ Enthousiasteling ◦ Generalist ◦ Dromer
Typering
- “Leuk: iets nieuws!”
- Ik heb behoefte aan nieuwe ervaringen en wil niets leuks missen.
- Ik heb een overdosis aan ideeën.
- Ik wil blij en gelukkig zijn en ben positief en energiek.
- Ik ontvlucht mijn angsten in een stroom van activiteiten.
- Ik zoek activiteit en afleiding ter verdrijving van verveling.
Waarden
Avontuur ◦ Plezier
Overtuiging
Optimisme en enthousiasme zijn binnen een organisatie drijvende krachten.
Zelfbeeld
Ik ben gelukkig.
Primaire drijfveer
Ik wil blij, gelukkig en tevreden zijn.
Angst
Dat ik incompleet ben.
✼
Kwaliteiten
Spontaniteit ◦ Charme ◦ Nieuwsgierigheid ◦ Luchthartigheid ◦ Enthousiasme ◦ Pragmatisme ◦ Veerkracht ◦ Optimisme
Valkuilen
Impulsiviteit ◦ Narcisme ◦ Rusteloosheid ◦ Ongedisciplineerdheid ◦ Oppervlakkigheid ◦ Materialisme ◦ Pijnvermijdend ◦ Onvoldoende realiteitszin: te positief
Uitdagingen
Doordachtzaamheid ◦ Verbinding ◦ Tevredenheid ◦ Grondigheid ◦ Matigheid ◦ Een pas op de plaats maken ◦ Nuchter zijn ◦ Zaken niet alleen opstarten maar ook afronden
Allergieën
Saaiheid ◦ Opgeslotenheid ◦ Voorspelbaarheid ◦ Zwaarmoedigheid ◦ Klagers ◦ Negatievelingen
✼
Ik groei als ik …
- me ontwikkel als een gezonde Vijf.
- de diepgang en kennis zoek in plaats van de breedte en vernieuwing.
- meer betrokken raak bij dingen en mensen.
Ik krijg stress als ik …
- teveel probeer te proeven van wat het leven te beiden heeft.
- verplichtingen aanga en het gevoel heb eraan vast te zitten.
- vervelende en saaie klussen moet doen.
> Ik gedraag me onder stress als een ongezonde Eén: ik word een belerende betweter.
✼
Hoe je met me samenwerkt
- Overweeg serieus de wilde ideeën.
- Zeur niet.
- Benader me positief.
- Praat niet alleen over werk.
- Geef verantwoordelijkheid.
- Moedig initiatieven aan.
- Geef me vrijheid en tegelijkertijd richting.
✼
Continuüm van niveaus
- Extatische bewonderaar
- Optimistische bon vivant
- Vaardige generalist
- Doorgewinterde wereldwijze
- Hyperactieve extravert
- Excessieve hedonist
- Impulsieve escapist
- Manisch-compulsieve persoon
- Panische hystericus
VOELEN
2. Helper
Gever ◦ Moeder ◦ Assistent
Typering
- “Wat wil jij?”
- Ik geef en ben daar trots op.
- Ik zet me in voor anderen ten koste van mezelf.
- Ik verwerf waardering door anderen te helpen.
- Ik voel mijn eigen behoefte niet goed.
- Ik heb het nodig om nodig te zijn.
Waarden
Connectie ◦ Vrijheid
Overtuiging
De behoeften van mensen in organisaties zijn belangrijk.
Zelfbeeld
Ik ben behulpzaam.
Primaire drijfveer
Ik wil geliefd zijn.
Angst
Dat ik geen waarde heb.
✼
Kwaliteiten
Behulpzaamheid ◦ Tact ◦ Enthousiasme ◦ Relatiegevoeligheid ◦ Liefdevol ◦ Meeleven ◦ Vrijgevig ◦ Anderen bevestigen
Valkuilen
Zelfopoffering ◦ Indirectheid ◦ Hysterie ◦ Omzichtigheid ◦ Problemen overnemen ◦ Te betrokken ◦ Te beschermend ◦ Schamen om te ontvangen ◦ Pleasing
Uitdagingen
Grenzen stellen ◦ Directheid ◦ Nuchterheid ◦ Helderheid ◦ Hulp vragen en ontvangen ◦ Eigen behoeftes kennen ◦ Goed voor jezelf zorgen ◦ Afstand bewaren
Allergieën
Ego-centrisme ◦ Botheid ◦ Afstandelijkheid ◦ Kilheid
✼
Ik groei als ik …
- me ontwikkel als een gezonde Vier.
- op zoek ga naar mijn creativiteit en individualiteit.
- ontdek dat ik genoeg mezelf kan zijn.
Ik krijg stress als ik …
- het gevoel heb onmisbaar te zijn voor teveel mensen en projecten.
- hulp nodig heb van anderen.
- verward ben over wat mijn eigen behoeften zijn.
> Ik gedraag me onder stress als een ongezonde Acht: Hulp wordt bazig door de strot geduwd. Of de ander dat wil of niet, er wordt geholpen.
✼
Hoe je met me samenwerkt
- Benader me vriendelijk.
- Misbruik mijn hulpvaardigheid niet.
- Wees zelf ook attent.
- Vraag alleen hulp als het echt nodig is.
- Spreek oprechte waardering uit.
- Wees niet koud of egoïstisch.
✼
Continuüm van niveaus
- Belangenloze altruïst
- Empatische vriend
- Koesterende helper
- Demonstratieve vriend
- Bezitterige intimus
- Neerbuigende heilige
- Manipulator
- Psychosomatisch slachtoffer
- Dwingeland
3. Winnaar
Presteerder ◦ Motivator ◦ Verkoper
Typering
- “We gaan er helemaal voor”
- Ik presteer om zo waardering te krijgen.
- Ik ga de competitie aan en ik ben daarin succesvol.
- Ik ben gevoelig voor uiterlijk, succes en openlijke waardering.
- Ik wil me geaccepteerd en waardevol voelen.
Waarden
Presteren ◦ Professionaliteit
Overtuiging
Competitie haalt het beste uit mensen.
Zelfbeeld
Ik ben succesvol.
Primaire drijfveer
Ik wil geaccepteerd worden voor wie ik ben.
Angst
Dat ik niet kan presteren en dat ik niet tot ‘doen’ in staat ben.
✼
Kwaliteiten
Doelgerichtheid ◦ Gedrevenheid ◦ Besluitvaardigheid ◦ Optimisme ◦ Competitie ◦ Efficiëntie ◦ Leiderschap ◦ Energiek
Valkuilen
Bezetenheid ◦ Fanatisme ◦ Kortzichtigheid ◦ Oppervlakkigheid ◦ Workaholic ◦ Zelfoverschatting ◦ Pronken ◦ Doen alsof ◦ Wil te graag complimenten ◦ Doel heiligt de middelen mentaliteit
Uitdagingen
Doseren ◦ Ontspannenheid ◦ Reflectie ◦ Diepzinnigheid ◦ Bescheidenheid ◦ Succes relativeren ◦ Ruimte geven ◦ Teamwork ◦ Loslaten
Allergieën
Halfslachtigheid ◦ Luiheid ◦ Gelatenheid ◦ Doemdenken ◦ Verliezen ◦ Werken met ‘losers’
✼
Ik groei als ik …
- me ontwikkel als een gezonde Zes.
- aandacht geef aan de veiligheid voor de ander en mezelf.
- bescheidenheid ontwikkel als tegengif voor pronken.
Ik krijg stress als ik …
- mezelf (werk-)druk opleg. Deze druk ontstaat doordat ik mijn eigenwaarde baseer op hoeveel ik voor elkaar krijg en op status en prestige.
- mijn gevoelens niet ken en wanneer ik teveel doe.
> Ik gedraag me onder stress als een ongezonde Negen: ik verlies betrokkenheid, ik sluit me af en stop met communiceren.
✼
Hoe je met me samenwerkt
- Verspil geen tijd met spelletjes die nergens om gaan.
- Erken successen.
- Toon inzet.
- Stel uitdagende haalbare doelen.
- Toon Drieën jouw waardering.
✼
Continuüm van niveaus
- Authentieke persoon
- Zelfverzekerde persoon
- Uitmuntend toonbeeld
- Competitieve statuszoeker
- Imagobewuste pragmaticus
- Narcist
- Oneerlijke opportunist
- Bedrieger
- Wraakzuchtige psychopaat
4. Romanticus
Individualist ◦ Artiest ◦ Schrijver ◦ Intuïtieveling
Typering
- “Ik heb het gevoel dat ze me niet echt begrijpen”
- Ik voel me anders dan anderen en ik wil mezelf begrijpen.
- Ik zoek naar verbondenheid.
- Ik ben creatief en origineel en ik zoek schoonheid en echtheid.
Waarden
Authenticiteit ◦ Verbinding
Overtuiging
Organisaties zijn menselijk tot de hoogte waar individualiteit en gevoelens van mensen worden gerespecteerd.
Zelfbeeld
Ik ben anders.
Primaire drijfveer
Ik wil begrijpen wie ik ben.
Angst
Dat ik ontoereikend ben.
✼
Kwaliteiten
Introspectie ◦ Medelevendheid ◦ Fijngevoeligheid ◦ Hartstocht ◦ Artisticiteit ◦ Individualisme ◦ Romantiek ◦ Schoonheid ◦ Echtheid
Valkuilen
Navelstaren ◦ Depressiviteit ◦ Melancholie ◦ Emotionaliteit ◦ Overgevoeligheid ◦ Zweverigheid ◦ Intensiteit ◦ Onbegrepenheid ◦ Drama ◦ Alleen in mezelf verdiept
Uitdagingen
Gewoonheid ◦ Opgewektheid ◦ Zakelijkheid ◦ Nuchterheid ◦ Rationaliteit ◦ Daadkracht
Allergieën
Zinloosheid ◦ Onechtheid ◦ Meedogenloosheid ◦ Cynisme ◦ Burgerlijkheid ◦ Oppervlakkigheid
✼
Ik groei als ik …
- me ontwikkel als een gezonde Eén.
- een positieve bijdrage lever aan de wereld om me heen in plaats van zwelg in mezelf.
- heldere structuren zoek om me aan vast te houden.
Ik krijg stress als ik …
- het gevoel heb dat mensen niet voldoen aan mijn romantische idealen.
- meer wil dan mogelijk is of als ik anderen benijd.
- onhanteerbare gevoelens heb, vooral in tijden van emotionele crisis.
> Ik gedraag me onder stress als een ongezonde Twee: ik help anderen om zo aan mijn eigen gevoelens te ontsnappen.
✼
Hoe je met me samenwerkt
- Heb aandacht voor zingeving en eigenheid.
- Wees niet te zakelijk.
- Dwing me niet in een keurslijf.
- Respecteer originaliteit.
- Wees niet te zwart-wit.
- Geef me de ruimte om zaken anders aan te pakken.
✼
Continuüm van niveaus
- Geïnspireerde schepper
- Zelfbewuste intuïtionist
- Zelfonthullende individu
- Verbeeldingsrijke estheet
- Zelfgeabsorbeerde romanticus
- Zelftoegeeflijke uitzondering
- Vervreemde depressieveling
- Emotioneel gekwelde
- Zelfdestructieve persoon
DOEN
8. Baas
Leider ◦ Strijder ◦ Assertieveling ◦ Uitdager
Typering
- “Ik moet helemaal niets”
- Ik neem leiding en initiatief.
- Ik verberg zwaktes en gevoelens.
- Ik val aan om te voorkomen dat anderen mij domineren.
- Ik bescherm mezelf door sterk en onafhankelijk te zijn.
- Ik bescherm vertrouwelingen.
- Ik uit en benut mijn boosheid.
Waarden
Onafhankelijkheid ◦ Invloed
Overtuiging
Autoriteit en macht zijn de belangrijkste drijfveren binnen een organisatie.
Zelfbeeld
Ik ben sterk.
Primaire drijfveer
Ik ben vol vertrouwen en kan op mijzelf vertrouwen.
Angst
Dat ik machteloos ben.
✼
Kwaliteiten
Strijdlust ◦ Directheid ◦ Moed ◦ Gezag ◦ Besluitvaardig ◦ Leiderschap ◦ Duidelijkheid ◦ Daadkracht
Valkuilen
Provocatie ◦ Vrijpostigheid ◦ Buitennissigheid ◦ Arrogantie ◦ Domineren ◦ Drammen ◦ Impulsiviteit ◦ Niet luisteren ◦ Wraakzuchtig ◦ Moeilijk doen
Uitdagingen
Buigzaamheid ◦ Tact ◦ Ingetogenheid ◦ Zachtheid ◦ Kracht doseren ◦ Kwestbaarheid tonen ◦ Nuances ◦ Geduld
Allergieën
Lafheid ◦ Schijnheiligheid ◦ Saaiheid ◦ Gevlei ◦ Besluiteloosheid ◦ Slappelingen
✼
Ik groei als ik …
- me ontwikkel als een gezonde Twee.
- relatiegevoelig ben en tact ontwikkel.
- een goede helper in mezelf ontwikkel in plaats van een bazige baas.
Ik krijg stress als ik …
- onrecht niet recht kan zetten.
- mijn confronterende stijl in bedwang moet houden.
- mijn vermoeidheid en kwetsbaarheid ontken.
> Ik gedraag me onder stress als een ongezonde Vijf: langdurig piekerend en vele scenario’s afdraaiend.
✼
Hoe je met me samenwerkt
- Zeg nooit ” Je moet …”.
- Wees duidelijk en actiegericht.
- Toon respect en ruggengraat.
- Kom met oplossingen.
- Betrek me bij de besluitvorming.
- Geef me ruimte en verantwoordelijkheid.
- Confronteren mag, maar vermijd gezichtsverlies.
✼
Continuüm van niveaus
- Grootmoedig hart
- Zelfverzekerde
- Constructieve leider
- Ondernemende avonturier
- Dominante manipulator
- Confronterende antagonist
- Meedogenloze outlaw
- Almachtige megalomaan
- Gewelddadige vernietiger
9. Bemiddelaar
Vredestichter ◦ Onderhandelaar ◦ Behouder ◦ Heilige
Typering
- “Laten we het gezellig houden”
- Ik zoek harmonie en laat anderen in hun waarde.
- Ik bemiddel en heb een goed oog voor alle belangen.
- Ik ontken mijn eigen boosheid en vergeet mijn eigen behoeften.
- Ik wil aardig gevonden worden.
- Ik kan passief zijn.
Waarden
Liefde ◦ Harmonie
Overtuiging
Harmonie tussen mensen zorgt ervoor dat de organisatie goed loopt.
Zelfbeeld
Ik ben tevreden.
Primaire drijfveer
Ik wil in eenheid en harmonie met anderen leven.
Angst
Dat ik ongeliefd ben.
✼
Kwaliteiten
Verdraagzaamheid ◦ Ontvankelijkheid ◦ Rust ◦ Behoudzaamheid ◦ Vriendelijk ◦ Aanpassingsvermogen ◦ Meegaandheid
Valkuilen
Conflict mijdend ◦ Afwachtendheid ◦ Traagheid ◦ Besluiteloosheid ◦ Geen eigen mening ◦ Moeilijk “nee” kunnen zeggen ◦ Naïef zijn ◦ Mezelf wegcijferen ◦ Snel afgeleid
Uitdagingen
Strijdlust ◦ Stelling nemen ◦ Energiek ◦ Slagvaardigheid ◦ Voor jezelf opkomen ◦ Standhouden ◦ Grenzen stellen ◦ Problemen verkennen en erkennen
Allergieën
Ongenaakbaarheid ◦ Ongenuanceerdheid ◦ Opgefoktheid ◦ Onbezonnenheid ◦ Ruzie
✼
Ik groei als ik …
- me ontwikkel als een gezonde Drie.
- mijn omgeving motiveer door helder aanwezig te zijn.
- in de schijnwerpers durf te staan.
Ik krijg stress als ik …
- stelling neem en “nee” zeg waardoor anderen boos worden.
- snel moet beslissen of prioriteiten moet stellen.
- moet omgaan met een verplichting die ik eigenlijk liever niet had aangegaan.
> Ik gedraag me onder stress als een ongezonde Zes: ik zoek naar onnodige veiligheid en bescheidenheid.
✼
Hoe je met me samenwerkt
- Maak geen ruzie.
- Benader mensen en zaken positief.
- Maak geen misbruik van de flexibiliteit.
- Sta een compromis toe.
- Dwing niet.
- Behandel me met respect.
- Wees vriendelijk.
✼
Continuüm van niveaus
- Kalme gids
- Receptieve persoon
- Steunende vredestichter
- Accomoderende rollenspeler
- Afzijdige participant
- Passieve fatalist
- Ontkennende voetveeg
- Dissociërende robot
- Zelfuitvlakkend spook
1. Perfectionist
Wereldverbeteraar ◦ Hervormer ◦ Volbrenger ◦ Rechter
Typering
- “Het kan altijd beter”
- Ik wil verbeteren.
- Ik word gedreven door ‘wat juist is’ en ik ben kritisch.
- Ik ben verantwoordelijk, ik controleer en let op details.
- Ik probeer mijn ergernissen te onderdrukken.
- Afspraak is afspraak.
- Integriteit is belangrijk.
Waarden
Integriteit ◦ Eerlijkheid
Overtuiging
Dat wat ik doe, moet ik goed doen.
Zelfbeeld
Ik heb gelijk.
Primaire drijfveer
Ik wil goed zijn en de dingen verbeteren.
Angst
Dat er iets mis met me is en dat ik niet oké ben.
✼
Kwaliteiten
Ordelijkheid ◦ Betrouwbaarheid ◦ Zelfdiscipline ◦ Idealisme ◦ Verantwoordelijkheid ◦ Controle ◦ Zorgvuldigheid ◦ Rechtvaardigheid ◦ Integriteit
Valkuilen
Pietluttigheid ◦ Dogmatisme ◦ Geobsedeerdheid ◦ Bezetenheid ◦ Over-kritisch ◦ Teveel nadruk op details ◦ Teveel zelf willen doen ◦ Gevoelig voor kritiek ◦ Star ◦ Snel geïrriteerd
Uitdagingen
Flexibiliteit ◦ Souplesse ◦ Spontaniteit ◦ Luchthartigheid ◦ Relativeringsvermogen ◦ Loslaten ◦ Geduld ◦ Ontspannenheid
Allergieën
Wispelturigheid ◦ Gemakzucht ◦ Losbolligheid ◦ Nonchalance ◦ Mensen die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun fouten
✼
Ik groei als ik …
- me ontwikkel als een gezonde Zeven.
- het licht en luchtig aanpak.
- op zoek ga naar nieuwe ervaringen.
Ik krijg stress als ik …
- teveel werk heb dat goed gedaan moet worden.
- niet in staat ben mijn innerlijke criticus tot bedaren te brengen.
- me belast voel door een sterk gevoel van verantwoordelijkheid en plichtsgetrouwheid.
> Ik gedraag me onder stress als een ongezonde Vier: eenzaam de boel oplossend, alle hulp weigerend en dan balen dat niemand helpt.
✼
Hoe je met me samenwerkt
- Geef fouten toe.
- Wees op tijd.
- Benader mij respectvol.
- Formuleer jouw vragen duidelijk.
- Zet me niet onder druk.
- Kom afspraken na.
- Geef me de ruimte.
- Besteed aandacht aan zowel inhoud als procedure.
✼
Continuüm van niveaus
- Wijze realist
- Redelijke persoon
- Principiële leraar
- Idealistische hervormer
- Vredelievend persoon
- Veroordelende perfectionist
- Intolerante misantroop
- Obsessieve hypocriet
- Straffende wreker
Voor de beschrijvingen over het enneagram is dankbaar gebruik gemaakt van het werk van onder andere Rita van der Weck.
Koetshuis Soelen
Achterstraat 9 K4
4011 EN Zoelen
KvK nr: 86394169
Btw-id: NL004240389B58
Bank: NL52 KNAB 0504.8736.87
Copyright © 2025 Niels-Ingvar